Black Tusk, Howl, Haw koncert – fotók, videók

Haw - Howl - Black Tusk koncert, Tündérgyár

A Tündérgyár nagynak nem nevezhető koncertterme és előtere már az első fellépő, a Stereochrist ex-énekese vezette Haw színpadra lépése előtt jó félórával telt házzal fogadott minket. Feltehetően az ingyenes belépés is hozzájárult ehhez – mindenesetre jó volt látni, hogy egy doom / sludge koncerten ilyen szép számmal gyűltünk össze (annak ellenére, hogy azért nem volt agyonreklámozva a dolog). A sokaság legfeljebb a mellékhelyiség használata terén volt kellemetlenebb, hiszen nem kis időbe tellett, mire bárki sorra került – lényegesen nagyobb sor állt a retyónál, mint a pultoknál.

Haw koncertfotók

A Haw zenéje sallangoktól mentes doom / stoner, talán a Down világához áll a legközelebb. Ennek megfelelően egy kis déli ízt is felvonultatnak, amit az egyik számban előkerülő bendzsó tovább erősít. Ha jól tudom, körülbelül egy éve létezik a zenekar, én a második, 2010-es Fekete Zajon láttam őket először. Korrekt, hangulatos koncertet adtak.

Howl koncertfotók

A Howl bár egylemezes (pontosabban másfél lemezen, hiszen egy EP-t is kiadtak korábban) mivolta ellenére elég kiforrott zenét játszik, Full Of Hell című lemezük rendesen megdörren – élőben azonban ezt is megfejelik, erőteljes zenéjük energikus és lelkes színpadi játékkal párosulva meggyőzte a magyar közönséget is. Én talán erre a zenére mondanám, hogy modern metal – mert bár leginkább a sludge jelzővel szokták őket jellemezni, azért egy kicsit rock n’ rollosabb az összhatás – továbbá riffcentrikus zenéjük hallhatóan több forrásból táplálkozik. Mindez valahol az est főzenekarára, a Black Tusk-ra is igaz. A Howl énekese, Vincent Hausman egyébként korábban egy Driven nevű hardcore csapatban játszott, akikkel ráadásul kb. 10 éve játszott is Budapesten, méghozzá a Jailhouse klubban, ami a mai Tündérgyár környékén volt. A Howl fiatal zenekarnak számít, viszont ettől függetlenül érezhető volt, hogy nem most kezdték a zenélést, és van mögöttük színpadi tapasztalat.

Howl koncertvideó, Tündérgyár

A Black Tusk, mint az este főattrakciója pedig még az eddigieket is megfejelte – a kiabálós, csúnya bácsik még csúnyább zenével és nagyobb vehemenciával csaptak a húrok közé. A sludge alapok esetükben egy kis hardcore körítést kapnak, de akár mondhatnánk punkot is – mindenesetre a sebesség alapból nagyobb, mint a Howl és a Haw esetében, a zene pedig feszes és laza is egyszerre. A műsor tökéletes volt, kb. háromnegyed órát játszhattak, de abban nem volt üresjárat. A dobos pedig egyenesen zseniális volt, az alapritmusokat módszeresen, szépen díszítette kisebb-nagyobb pakolásokkal.

Black Tusk koncertvideó, Tündérgyár

Végül pedig ami összességében igaz ezekre a zenekarokra (és a nem is oly régen itt járt Khuda, vagy a Talbot tagjaira), hogy szinte tapintható esetükben a zene szeretete – szerencsére egyre többen vannak azok, akik nem a letöltések miatt nyafognak, hanem a nyakukba veszik a világot, és otthonuktól távol eső kisebb-nagyobb klubokban játszanak – rendkívüli lelkesedéssel.

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply