Burzum – Fallen

Burzum

A Burzum munkássága –  akárhonnan is nézzük, teljesen egyedülálló, és itt most nem az extrém metal, black metal stb. műfajokon belül elfoglalt helyére gondolok, hanem úgy általánosságban a zenetörténeten belüli pozíciójára. Hangulatfestő, repetitív, fagyos, kemény, borult – és még fokozhatnám, de teljesen felesleges – aki a Burzum-zenét ismeri, tudja, miről beszélek, aki nem, hallgassa meg. A számtalan követő (jobb esetben) és utánzó által készített kismillió album és tribute lemez megerősíti ezt a szerepet, de hozzá kell tenni, nem sok előadónak sikerül elkapnia ezt a hangulatot – mert az egésznek ez a lelke.

A klasszikusnak tekinthető Burzum lemezeknek (Det Som En Gang Var, Hvis Lyset Tar Oss, Filosofem) megvan az a tulajdonsága / hatása, hogy a hallgatót pillanatok alatt képes maga alá gyúrni (persze azért hangoltság is szükségeltetik hozzá) – míg az új korszakot jelentő, egy éve napvilágot látott Belus befogadása már több figyelmet igényel – annak ellenére, hogy például Varg Vikernes korábbi, védjegyszerű “éneke” a Fény Istenéről szóló lemezen mondhatni megfinomodott, sőt,  még tiszta énektémákkal is találkozhatunk. Akinek már ez furcsa volt, most mit fog szólni!

BURZUM - Fallen CD borító

BURZUM - Fallen CD borító

Fallen címre hallgató új  Burzum korong megjelenése 2011. március 7-én várható. A Varg Vikernes elmondása szerint a 2010-es albumhoz képest valamivel dinamikusabb (magát a masterelést úgy végezték, mintha klasszikus zenéről lenne szó), zeneileg a Belus és valami teljesen új keresztezéseként jellemezhető, bár a Burzum jellegzetességeit felvonultató végeredmény várható a megszokottól eltérő, William Adolphe Bouguereau “Élégie” festményét ábrázoló színes borítóval megjelenő albumon. A kiadó – Byelobog/PHD – szerint pedig a Belus és a Det Som En Gang Var lemezek közé lehetne tenni a Fallen-t, ami elődeihez képest azonban összességében jóval több epikus hatást vonultat fel.

Viszont most vonatkoztassunk el a kiadói és egyéb szövegektől, hiszen a 20. század egyik fő vívmányának köszönhetően a hangok is gyorsabban terjednek, mint azelőtt, így hát már a megjelenés előtt képet kaphatunk arról, mire is számítsunk az új Burzum korongon: még több tiszta énekre, és a Burzum korai munkáinak hangulatához és a Belushoz képest is relatíve sok változásra. Ráadásul a Fallen ismét egy tavaszi lemez, világos színekkel – de most már beszéljen maga a zene (Jeg Faller).

Burzum- Jeg Faller (Fallen, 2010)

Ha valaki esetleg még többre kíváncsi, lehet kutakodni például erre, a világ szöges koporsójának háza táján.

A Varg Vikernessel kapcsolatos, szinte már kötelezőnek számító köröket pedig meghagyom másnak, valahogy nem hinném, hogy a Burzum kapcsán minden egyes alkalommal a ’90-es évek elején történtekkel kéne foglalkozni – szerintem a Burzum egész egyszerűen nem Gorgoroth, amit manapság szinte csak a balhék és Gahl-al kapcsolatos hírek (bulvársztorik?) éltetnek – akár egy jól megkomponált mainstream popbandát.

Végül egy tracklist a Fallen-ről:

  1. Fra Verdenstreet
  2. Jeg Faller
  3. Valen
  4. Vanvidd
  5. Enhver til Sitt
  6. Budstikken
  7. Til Hel Og Tilbake Igjen

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply