Death In June koncert Budapesten – 2014.12.17.

Neofolk, apocalyptic folk – leginkább ez a két kifejezés az, amivel össze szokás foglalni azt a műfajt, amit a ’80-as években alakított ki Angliában pár emblematikus és erősen karizmatikus figura: David Tibet (Current 93), Tony Wakeford (Sol Invictus), Ian Reed (Fire+Ice) és a Death In June melankólikus hangon szóló alapítója, Douglas P.

A felsorolt előadók (ˇ) jóval korábban együtt zenéltek több formációban is (az előd, még anarcho-punkot űző Crisis, majd az abból alakuló ős-DIJ tagsága 3 nagyobb zenei csoportosulás “anyaméhe” volt – a “tagi hálóra” most nem térénk ki bővebben). Később is gyakran vendégeskedtek egymás albumain, ez a kapcsolat úgy a kilencvenes évek elejéig / közepéig tartott, ezt követően lazultak a barátság zeneileg is összekötő szálai, illetve mindenki a saját irányvonalán indult tovább saját ösvényén, az újabb zenei felfedezések, újabb hajtások és megnyilvánulások nyomvonalán. Földrajzilag is távol kerültek egymástól – a Sol Invictus “karmestere”, Tony Wakeford Franciaországba, jelen koncertajánlónk alanyául szolgáló Douglas P. pedig Ausztráliában horgonyzott le. (David Tibet és Ian Reed Albionban maradt.)

Az előbb említett ’80-as évek vége, ’90-es évek eleje volt az a korszak, mikor a műfaj leginkább meghatározó, egyben legkristálytisztább lemezei születtek, melyek később sokakat inspiráltak – egyben ez az az időszak, amiből a mai napig rendületlenül merít a Death In June is – a később rendesen felszaporodó újabb, rajtuk felnövő, őket vegyes minőségben utánzó formáció mellett. Pár kisebb-nagyobb zenei “kitérő” ugyan volt, de ez is elsősorban hangszerelési / hangzási tekintetben igaz a DIJ által képviselt erősen nosztalgikus, és tántoríthatatlan művészetre.
Alighanem a decemberi koncerten is ezzel a zenei világgal találkozhatunk – régi klasszikusokkal, újabb himnuszokkal, és legalább ennyi terepszínű ruhával.
Egy biztos: Douglas mindezt a lehető legjobban műveli, eme “zenei líra” egyik legjobb képviselője a mai napig. Ráadásul (műfajtól függetlenül) nem is áll mindenkinek jól a változás – van, aki folyamatosan képes új zenei utakat felfedezni úgy, hogy az valóban működik – de bőven vannak olyanok, akik csak próbálkoznak ezzel (és nagyon nem áll jól nekik / nem sikerül). Végül van a veterán típus, aki a meglévő, megtalált, saját lelkivilágát kibontó zeneiséget képes nagyobb változtatás nélkül tovább finomítani.
A Death In June pontosan ilyen, a Wall Of Sacrifice és But, What Ends, When The Symbols Shatter? című lemezeken megkezdett út folytatódik a mai napig, minőségi romlás nélkül, hasonló melankóliába merítve, de mégis határozottan, erős körvonalakkal.

Először 2002-ben jártak Magyarországon, Boyd Rice és a Scivias társaságában.

DEATH IN JUNE

Dátum: 2014. december 17. – 19:00
Koncert helyszíne: Dürer kert(Budapest XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Death In June (Douglas Pearce) koncert

Death In June – Douglas Pearce

A felsorolt előadók mellett muszáj megemlíteni még a Coil-t, ami bár zenei megoldások terén nem kifejezetten ide tartozik, a fenti formációkkal azonban tagságuk szoros kapcsolatot ápolt.

A koncerthez készített facebook esemény: https://www.facebook.com/events/722911357795119/

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

One Response to “Death In June koncert Budapesten – 2014.12.17.”

  1. Jó is volt a 2002-es buli! Most nem tudok ott lenni, de majd számolj be! sly

Leave a Reply