Deutsch Nepal koncert

Deutsch Nepal - Erosion CD

Deutsch Nepal - Erosion CD

A Deutsch Nepal zenei munkássága, ezen belül is a Deflagration Of Hell, Benevolence és Tolerance lemezek sok ember számára meghatározó alkotások a darkambient – post-industrial zenei mélyvizeken.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a nyolcvanas évek industrial klasszikusai, a Zoviet * France és az SPK után a Lina Baby Doll által létrehozott, egyedi zenei megvalósítás lett az alapja a mai súlyos, kísérletező és sötét tónusú ipari zenéknek. Természetesen érdemes még megemlíteni a Deutsch Nepal lemezeinek zömét kiadó Cold Meat Industry olyan klasszikus, skandináv előadóit, mint az In Slaughter Natives, az Archon Satani, a Raison D’ Etre vagy a Morthound, azonban a “fémesebb”, ólomsúlyú, mély tónusokkal és erős ritmikával rendelkező Deutsch Nepal szerzemények külön műfajt teremtettek a kísérleti indusztriális zenén belül.

A szerzeményeket mindig átszövi valami földöntúli, megfoghatatlan hangulat (persze ez a többi előadóra is nagyrészt elmondható), emellett a különböző zajok, egy-egy régi, pattogó bakelitről érkező táncdal, vagy éppen rádiós hangok, frekvenciazajok, esetleg autentikus hangszerek, vagy a Tolerance lemezt útjára indító, visszhangos lónyerítés megjelenése valami olyan szürreális köpenyt ad a hallgatóra, amit csak a Deutsch Nepal hangfolyamaiban elmélyülve tapasztalhatunk meg.

Deutsch Nepal koncert

Deutsch Nepal koncert

A Deutsch Nepal nem először jár hazánkban, a mostani koncertnek a Gyár Hyperborea rendezvénysorozata adott keretet.

Halkan beúszó, komor hangfolyammal kezdte fellépését a Deutsch Nepal, amivel hamar megteremtette a leginkább a korai Cold Meat Industry előadóira jellemző “hűtőházi hangulatot”.

Lina Baby Doll műsora a Blut Wolfkind és a Der Blutharsch koncertjei között kapott helyet, mindössze kb. háromnegyed órás előadása inkább a későbbi munkákra összpontosított, ezekben már elég gyakori az ének megjelenése, ami korábban nem volt jellemző a Deutsch Nepal műveire. Egy biztos, élőben nagyon üt – ráadásul Der General egész jó hanggal rendelkezik. Többnyire egyik kezében egy doboz sörrel, másikban egy cigivel vezényelte végig a programot, amivel csak egy problémám volt, mégpedig a rövidsége.

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

3 hozzászólás to “Deutsch Nepal koncert”

  1. […] Poszt-indusztriális kirándulás a Gyárba: Deutsch Nepal, Der Blutharsch koncert ma : http://blog.isztan.eu/2009/10/01/deutsch-nepal-koncert/ […]

  2. […] Deutsch Nepal koncert […]

  3. […] Deutsch Nepal Official Deutsch Nepal Facebook Korábbi Deutsch Nepal szösszenet Blogisztánból […]

Leave a Reply