Fekete Zaj 2011

Koncertfotók, videók és hangulatjelentés a 2011-es Fekete Zaj fesztiválról

Fekete Zaj Fesztival 2011

A Fekete Zaj 2011-ben, harmadjára is pontosan ugyanazt az élményt nyújtotta nekünk, mint eddig bármikor – jó zenekarokat, szép környezetet, családias-baráti légkört.

Itt nem szarnak be az emberek az erőlködéstől, képesek magukat jól érezni mindennemű felesleges püffeszkedés nélkül – spontán szerveződő társaságok és fakultatív programok is jellemzik ezt a pár napot, ahol nem mellesleg jó zenekarokat nézhetünk / hallgathatunk a  legjobb környezetben – a lehető legpozitívabb személyzet mellett (pultosok, biztonságiak – bár ezutóbbiak közt idén először tapasztaltam egyetlen személy kellemetlenkedését egy színpadnál – de ez nagyon kirívó eset volt). Hozzá tartozik a hangulathoz, hogy a kemping előtt, a Sástó partján elszórt szemetet több esetben a fesztivál résztvevőik szedik össze, a környéken dolgozók pedig nincsenek megrökönyödve a Zajolóktól.  Néha a kerítésen túli világ is be-bekukucskál a színpadok környékére (többnyire családos kirándulók), és egyszer meglepett, máskor érdeklődő pillantásokat vetnek a zenélő és nem-zenélő emberekre.
Szóval a sokat emlegetett családias hangulat uralja a fesztivál egészét, amivel mindig csak egy bajom van, de az nagyon nagy – hogy egyszer csak vége van. Most pedig különösen kevésnek éreztem a három napot, bár ott lapul az opcionális negyedik, amivel már kevesebben élnek – igen, itt a reggeli tompa derűre gondolok :)

Ami pedig a felhozatalt illeti, rendkívül változatos volt – a megszokott Fekete Zajos zenekarok (pl. Aggregator, Reason, Moon and the Nightspirit) mellett itt volt a Kollaps, akik a nagyszínpadon játszották a késő délutáni nap lemenő fényben leginkább postpunk-ként jellemzett zenéjüket, a hazai vizeken viszonylag friss Dereng, ahol egykori IHM és jelenlegi VHK tag is erősíti a zenekart, az ipari hatásokkal is élő, szeletelős durvametálban utazó Watch My Dying (akiknek számomra ez volt a legjobb koncertjük ezidáig, annak ellenére, hogy gép pótolta a baszzusgitárost). A Woven Hand-ről még gyűjtöm a szavakat (nehezen találok, talán majd egyszer), a Pozvakowski. a tavalyihoz hasonlóan a ismét nagyszínpadon adott látványos koncertet – viszont míg 2010-ben vendég vetítős volt, most SzerediCs tizensok kamerával vezényelte a vászonra festett képeket. Bár az utánuk következő, sokakat megosztó Ulver szintén vetített, azonban közel sem olyan izgalmasan, mint a Fekete Zaj rendszeres vendégének számító Pozvakowski.

A harmadik nap a Memento Mori Egyesület uralta a kisszínpadot, ahol délután lehetett íjászkodni és ásatni is, este pedig a dark / goth / postpunk világában merülhetett a közönség – és szerencsére idén is megmozgatta a közönséget a  világválság inspirálta szegedi  Hiteljugend – miközben a nagyszínpadon a szintén visszatérő Képzelt Város csendesebb programja szórakoztatta a fűben elnyúló zenekedvelőket.

Sajnos idén egész szép listát írhatnék arról, mit nem láttam a Fekete Zajon – többek között Nadir, Corrodal, Entrópia Architektúra, Megazetor – viszont akiket láttam, talán kárpótolnak – és különben is képtelenség egy fesztivál összes fellépőjét végignézni.

Fekete Zaj 2011 – fotógalériák, videók:

Woven Hand koncertfotók - Fekete Zaj

WovenHand – a méltó zárás, nem maradt el a katarzis.


Black Nail Cabaret koncertfotók - Fekete Zaj 2011Black Nail Cabaret – Fekete Zaj 2011.08.05. – a Feketekörmű Lányok első Zajos fellépése.

pozvakowski. - Fekete Zaj 2011Pozvakowski. 2011.08.05. – immár harmadszor a Mátrában, új számokkal, és a tavalyi fellépéstől eltérően ismét SzerediCs vetítésével.

Dereng - Fekete Zaj 2011Dereng és IHM a Fekete Zajon

Watch My Dying - Fekete Zaj 2011Watch My Dying koncert, 2011.08.06. – először Sástón az esztergomi szeletelők.

Kollaps koncert - Fekete Zaj 2011Kollaps – “nyugisabb” vizeken evező postpunk a koraesti napsütésben.

Ulver koncert - Fekete Zaj 2011Ulver – másodjára hazánkban.

Volkova Sisters koncertfotók - Fekete Zaj 2011Volkova Sisters – élet az Esclin Syndo után, hasonló vizeken.

Stiff Bastard - Fekete Zaj 2011Stiff Bastard – egy kis bemelegítő hardcore a kisszínpad előtti fűben.

Turbo - Fekete Zaj 2011Turbo koncert – szintén nem először a Fekete Zajon

Fekete Zaj 2011 - korán van még!

Tags: , ,

One Response to “Fekete Zaj 2011”

  1. […] Farkasok, Zajolók Képes összefoglaló a 2011-es Fekete Zaj fesztiválról – a fellépő zenekarokról és a fesztiválról hamarosan érkezik a beszámoló és külön-külön készülnek a fotógalériák: Fekete Zaj Fesztivál 2011. […]

Leave a Reply