Front Line Assembly – AirMech

front line assembly - airmech A Front Line Assembly utolsó teljes nagylemeze, az Improvised. Electronic. Device. 2010-ben került kiadásra, amit két Európa-túra alkalmával Budapesten élőben is bemutattak. Idén új albumot még nem kaptunk Bill Leeb vezette kultikus ipari-electro formációtól, azonban egy nagylemezesített EP-gyűjtemény kijött már 2012-ben – ez volt a Plasticity 2012.
Az AirMech nevű játékhoz írt, 2012. november 16-án megjelenő teljes egészében instrumentális, a játék nevét viselő FLA hanganyagról korábban pár rövidebb részletet kicsepegtetett a nyilvánosságnak a Dependent records SoundCloud csatornáján keresztül, épphogy ízelítőül – annyi azonban ezek alapján is bizonyos, hogy az utóbbi albumok hangzását idéző, ezzel együtt (és annak ellenére, hogy Bill Lebb hangját hiába keressük rajta) ízig-vérig Frontline lemezzel lesz dolgunk – bár a koncepciót tekintve akár Noise Unit albumnak is elmenne a 12 számot tartalmazó korong.
Ami szembetűnő lehet, hogy a 2. számtól (Arise) felbukkan a dubstep, de nem kell megijedni, a Front Line Assembly ezen stílusjegyeket is pontosan úgy építette be saját zenei struktúrájába, mint korábban bármi mást – hiszen hallhattunk már pl. konkrétan néhány Aphex Twin, Massive Attack stb. hangmintát, loopot is, melyek új környezetbe illesztve teljesen újraértelmezett formában kerültek tálalásra, hasonlóképp, ahogy a metal zenekaroktól kölcsönzött gitárriffek is szerves részét képezték feszes, indusztriális zenéjüknek. Az elektronikus műfajkavalkád és sokszínűség pedig csak hab a tortán.
Az itt-ott felbukkanó dubstep ritmusok a Leeb védjegyeként is jellemezhető basszus-bugyborékolással törnek elő az AirMech futurisztikus, néhol űrbéli, néhol cyberpunk hangulatot árasztó szerzeményeiből, melyek másik fő jellemzője még az IED-re is jellemző letisztultabb, frissebb megszólalás.
A harmadik, Pulse Charge című tétel apokaliptikus hangulatába öltött időnként ritmikusan felbőgő basszus-szörnyetege néha a Prophecy-t juttatja eszembe, maga a lemez közepe – vége felé pedig kezd igazán elszállós lenni. Külön öröm, hogy több hosszabb felvezető zajos / zörejes / atmoszférikus témával találkozhatunk, ami a 90-es évek FLA-jét annyira meghatározta (különösen a Hard Wired és Implode albumokat), bár teljesen más köntösben és megszólalásban tárulnak elénk, mint akkor – kevésbé koszos, a letisztultság itt is testet ölt. Néhány jellegzetes hang azonban igencsak nagy örömömre szolgál!

AirMech játék / Chrome alkalmazás

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply