Geir Jenssen / Biosphere – Field Recordings from Tibet

Geir Jenssen (Biosphere) Cho Oyu 8201m Field Recordings from TibetGeir Jenssen Norvégiában, az Északi Sarkkörön túl él, ennek megfelelően kellően hűvös zene kerül ki a kezei közül a Biosphere név alatt (illetve valamikor nagyon rég a Bel Canto tagja volt). Lemezei kifejezetten kellemesen hatnak a nyári hőségben, pontosabban igazából mindig – korábban jellemző volt rá némi acid house lüktetés (ebben az időszakban több indusztriális alkotónak is készített remixeket, pl. Download, Haujobb), majd a zene egyre letisztultabb lett, és eljutott a Substrata-hoz (szerintem a legjobb Biosphere anyag), amit egy kis Himalájai / nepáli / tibeti túrával (gondolom Ladakh, általában oda jut el mindenki, aki Tibetet akar látni) előzött meg. Itt gyűjtött is számtalan hangot emberektől, szerzetesektől és a természetből, azonban a szerzetesek azt mondták neki, ne használja fel a gyűjtött hangokat, mert az szent zene, és megismételhetetlen.

A jóval később, 2006-ban megjelent Cho Oyu 8201m: Field Recordings from Tibet című korongon nem tudom, ez az anyag hallható vagy sem, mindenesetre elég jó lett, részben valóban field music, de azért a Biosphere-re jellemző ambient is megjelenik benne.

Ismerkedésnek: Geir Jenssen: Cho Oyu 8201m: Field Recordings from Tibet[nOvA-exPrESs]

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply