Gábor Béla kiállítása + Horhos

Gabor-Bela-kiallitas-2014-06-06_1
A Horhos név nem mást takar, mint Győrffy Ákos & Gugyella Zoltán, vagyis korábban a Bajdázó tagjaiként ismert Börzsönyzenészek természetközeli és repetitív ambient zenéjét. Saját meghatározásuk szerint stílusuk a következő: “Barkács ambient-drone-folk. Középhegységi zene”. A zenéléshez alapvetően élő hangszereket használva, majd azokat effektezve, loop-olva érnek el egészen egyedülálló élményt és hatást (ha nagyon hasonlítgatni kéne, akkor mondjuk a Biosphere, esetleg a zoviet*france nevét említeném meg). Hangszerparkjuk a következő: gitár és basszusgitár, különböző effektek, looper, field recording, ütőhangszerek, citera, toy szintetizátor, ének – illetve egy korábbi koncerten az egyébként József Attila-díjas költő, Győrffy Ákos zenéje mellett szavalt prózáiból – ami tökéletesen illett a teaházban, közel sötétben történő Börzsönyidézéshez. Versei, prózája szintén erősen kötődést mutat a Természethez és a Dunakanyarhoz.

A Horhos (táj)szó jelentése egyébként: “Víz mosta árok, szakadékos hegyoldalban lezúduló víztől képződött meredek út”. Földrajzi fogalomként pedig “Vízmosta mélyedés egy hegyoldalban”.

Az írott beszéd helyett szóljanak Gábor Béla kiállított fotói és a vizek, fák, hegyek, fények mélyéről érkező, Béla művészetével rokon zene. A kiállítás képi anyagából csak ízelítőként helyeztem el két képet, a következő bekezdésben lévő linken megtaláljátok a lyukkamerákkal és dslr gépet egyaránt használó grafikus / fotográfus portfólióját, érdemes tenni arrafelé egy kirándulást!

A kiállítás után megjelenő Horhos lemez borítóját is Gábor Béla készítette.

Gábor Béla - Horhos borító

Kiállításmegnyitó: 2014.06.06. ArtBázis, Budapest.
Kiállító- és közreműködő művészek: Gábor Béla fotóblogjaHorhos.

Gábor Béla

Gabor-Bela-kiallitas-2014-06-06_2

Horhos koncert – videók az ArtBázisból

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply