Huun Huur Tu – Lajkó Félix közös koncertje

A Belső-Ázsiában (Dél-Szibéria) fekvő Tuva úgy él a köztudatban, mint a torokéneklés központja. Ha a mai felhozatalt nézzük ebben a műfajban, ez teljes mértékben igaz is – azonban ez a stílus valaha az altáji népcsalád (török, mongol, mandzsu-tunguz népek) egészére jellemző volt, amíg a kultúraváltás részben meg nem változtatta ezt – mivel az anatóliai, kaukázusi csoport mellett a keleti, északi türk népek legnagyobb része szintén iszlám hitű, bár ez az iszlám sok esetben különbözik az arab világból ismert változattól, hiszen egyes helyeken, egyes népeknél a samanizmussal erősen keveredett.

Azonban több belső-ázsiai népcsoport is megtartotta hagyományait, erre Tuva elég jó példa, ahol ma egy Düngür nevű szervezetbe tömörülnek a régi hitet követő sámánok. A természethez közel álló népcsoportok körében megjelent ugyan a buddhizmus is, ami viszont közel sem halványította úgy el az eredeti kultúrájukat, mint az egyistenhit – sokkal inkább arról van szó, hogy jónéhány isten bekerült a Panteonba (bár a kereszténnyé vált északi – keleti népeknél is megfigyelhető volt ez a jelenség, abban az esetben az “Orosz Isten” is bekerült Khan Tengri és a többi kisebb – nagyobb isten, szellem mellé).

Ha Tuva a torokéneklés központja, akkor a Huun Huur Tu a legemblematikusabb zenei “exportja” – a számtalan más előadóval kollaboráló, erősen világzenei hatásokat viselő formáció ugyanis szerte a világban ismert – elismert, számtalanszor játszottak már nyugati földön, és végre hozzánk is eljutottak, ahol szintén egy különös kollaboráció keretében tartották meg előadásukat, hiszen Magyarország talán legismertebb, és egyértelműen legkreatívabb hegedűvirtuóza, (aki nem mások szerzeményeinek profi eljátszásából él) Lajkó Félix és két zenésztársa volt az est másik szereplője.

A torokéneklés talán leginkább abban különbözik a többi énektől, hogy a hang képzésében nem csak a száj, hanem a többi testüreg is részt vesz, mondhatni rezeg minden – ez a rezgés pedig meglehetősen mély, spirituális hatást eredményez. Érdemes összevetni egyébként bizonyos underground műfajok énekeseivel – például Csihar Attilával, aki a Mayhem, Sunn O))), Void Ov Voice hangja többek között – ő konkrétan ezt a műfajt is használja már.

(Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.)

A Huun Huur Tu koncertje természetesen felejthetetlen élményt nyújtott, jómagam először vettem részt torokénekes előadáson, és nagyon vártam már valami hasonlót. Eleinte picit tartottam tőle, hogy Lajkó Félix és a Huun Huur Tu közös játéka kiüti egymást, de félelmeim teljesen alaptalanok voltak – a keleti szél fújta mindvégig a szabadság tiszta levegőjét, a szolidan elementáris előadásmód elhozott valami olyat ide, Budapestre, amiben nem minden nap lehet részünk. A továbbiakban beszéljenek a koncertfotók és a videó.

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply