Jesu – HeartAche & Dethroned: duplalemez Novemberben

jesu-heartache-dethroned-2cdJustin K. Broadrick, aki valaha az ős-Napalm Death egyik alapítója és a legendás – tudomásom szerint újra életre keltett – Godflesh vezetője, már számtalan lemezt szabadított ránk különböző neveken – úgy, mint: Final, Jesu, Techno Animal, God – de például ő a Greymachnine egyik oszlopos tagja is az (ex-) Isis-es Aaron Turner mellett.

Azonban kétségkívül a (tudtommal) 2004 óta működő Jesu a legkiemelkedőbb mindezek közül, a Silver EP, a Jesu névre hallgató 2004-es és a Pale Sketches 2007-es lemezek ott vannak a kedvenceim között – valójában minden kiadott anyagra igaz, hogy a bennük rejlő számok a tömény melankóliát keverik a Godflesh-ben megismert gitárhangzással. Jesut-hallgatni ilyenkor, ősszel a legjobb, avar-illat és köd mellett (már ha van még ilyen, lassan sem avar, sem pedig köd nem lesz már, legalábbis november előtt…) Az utolsó két kiadvány, az egy számból álló Infinity, amiben időnként Broadrick klasszikus, üvöltős hangja ismét felbukkan – és az Opiate EP mondjuk szerintem kevésbé erős – vagy inkább erősebben lehangoló, mint eddig, és rendkívül hangulatfüggő – bár ez alapvetően elmondható J. K. Broadrick műveiről, az újabbakra viszont mindez fokozottan érvényes.

Mindenesetre novemberre várható egy újabb adag cipőbámulós melankólia, méghozzá HeartAche & Dethroned címmel, a dupla LP és dupla CD kiadásban a bemutatkozó HeartAche EP és egy ezidáig kiadatlan album szerepel majd – méghozzá szintén 2004-ből, ami már önmagában is elég jó előjel – de győződjön meg róla mindenki a saját fülével, hiszen a lejátszóban az Annul című szám található, ami a második lesz a Dethroned korongon!

 

Jesu – HeartAche & Dethroned lemezborító

Pale Sketcher – Jesu: Pale Sketches Demixed

pale sketcher - jesu pale sketches demixedNem is olyan rég jelent meg egy, a Jesu számok újragondolását tartalmazó lemez, ami tulajdonképpen Justin Broadrick egy új projektje, és egy jóval éteribb, ambientes hangképekből építkező, elektronikus alapú zenét tartalmaz, ami azért annyira nem komor, mint mondjuk a Final.

A Pale Sketcher lemezről is szóljon egy szám, méghozzá a Gone Now című, ami eredetileg Can I Go Now címre hallgat és természetesen a Jesu Pale Sketches című lemezén található:

 

Ha valaki szereti a Broadrick – stílust, valószínűleg ezeket is szeretni fogja, ha pedig nem, akkor vagy megszereti, vagy nem…

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply