Kerretta, Urania, Silence koncert

Urania

Az estét és egyben a Bálványvér Booking idei koncertszezonját az Urania indította, nekik idáig ez volt a második koncertjük, jómagam első ízben láttam őket, és talán azt is elmondhatom, hogy a három fellépő zenei világa közül az övék fog meg leginkább. Magyarországon többen is játszanak stonert, viszont a pszichedelikus rock, space rock alapokkal egyesített, instrumentális verziót bizony nem sokan művelik. Összességében nagyon tetszett a produkció, bár nem mondom azt, hogy minden egyes szám egyformán kiforrott, de egyértelműen ígéretes zenekar az Urania! Leginkább a Space Coffee (nevének megfelelően igazi space rock gitárjátékkal) és a két AK47-es tetszett mind közül, illetve az abszolút mélyre hangolt basszusgitár időnként olyan hatást keltett bennem, mint a néhai Muslimgauze közép-korai lemezein hallható mély-alapozás. Az Urania ezidáig Carpathian Woodoo címmel készített nagylemezt, azonban ezen a dob még mesterséges kezek által lett megszólaltatva, viszont egy ideje Sly néven valódi dobosa is van a csapatnak, ami nagyon-nagyon előnyükre válik. Remélem, mihamarabb ismét találkozunk valamelyik klubban!

Silence

Sajnos a Silence zenekarral kapcsolatban nem tudok hasonlóan lelkesen írni, bár jól láthatóan elég szép számmal élvezték a jellegzetes/szokásos post-rock sémákból építkező műsorukat, jócskán fel is sorakoztak a színpadnál az érdeklődők. Nekem kissé hosszú és ehhez képest kevésbé kiforrott volt az egész. Játszottak egy Pelican feldolgozást is, és nagyon lelkesek voltak. Háttérzene.

Kerretta

Szubjektív: az új-zélandi Kerretta tipikusan abban a zenében jó, ami számomra nagyon erősen a hangulat függvénye. A legutóbbi, Saansilo című albumukhoz volt idáig szerencsém, ezen jól megkomponált, színekben gazdag instrumentális rockzenét hallhatunk, a jobb híján a post-rock műfajba besorolt csapatra én akár a progresszív jelzőt is relevánsnak tartanám (a progresszív jelző esetében nem a témahalmozásokra gondolok). Viszonylag energikus zene, ami valahol a Russian Circles-höz áll közel, a lendület és az erőteljesebb gitártémák legalábbis helyenként őket juttatják eszembe. Ez az energia természetesen élőben is jócskán kibontakozott, és bár egy kicsikét kevesebb színt éreztem a színpadi verzióban, mint az albumon, mindenképp egy erős koncertélménnyel gazdagodtunk mindannyian. Rengeteg pedáljuk volt, megkockáztatom, egyszerre ennyi kütyüt tán még nem is láttam színpadon – persze az is lehet, a Szabad az Á viszonylag kis tere is nagyítóként funkcionált.

Urania és Kerretta koncertvideók

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

One Response to “Kerretta, Urania, Silence koncert”

  1. […] beszámoló, videók és képek a hétfői koncertről 2012. február 19. vasárnapBy Milanaz eltelt pár nap során befutott egy beszámoló ill. pár videó és kép a hétfői Kerretta/Silence/Urania koncertről, amelyek az alábbi helyeken lelhetőek fel: beszámoló a PRAE.HU-n: http://scriptum-metallum.prae.hu/index.php?bid=203&pid=5243 youtube playlist a koncertről: http://www.youtube.com/playlist?list=PLB4B3C6ED65C0262D képek a koncertről a Blogisztánon (folyamatos feltöltés alatt): http://blog.isztan.eu/2012/02/16/kerretta-urania-koncert/ […]

Leave a Reply