Kurultaj 2010. Bugacpuszta

Kurultáj 2010Nagy-Kurultaj – Bugacpuszta, 2010. Augusztus 6-7-8.

A Kurultaj (belső-ázsiai török nyelveken törzsi gyűlést jelent) története azzal kezdődött, hogy Tóth Tibor 1967-es kutatása nyomán (munkásságára Dr. Erdélyi István hívta fel a figyelmet) a Kazakisztánban élő madjar törzset meglátogató Bíró András Zsolt antropológus a törzs neve mellett antropológiai hasonlóságokat is felfedezett, és az antropológiai mérések, néprajzi és kultúrális jellegzetességek vizsgálata mellett genetikai kutatás is követte DNS-mintavétellel (Y-kromoszóma vizsgálat), ami szintén azt igazolta, hogy a Kosztanaj megyében, a Torgaj-vidéken élő, egyébként kipcsak-török kazakok Középső Hordájába (Orta Zsüz) madjarok nem csak nevükben hasonlítanak hozzánk. A kipcsak törökökkel egyébként már igen régóta kapcsolatban áll a magyarság, hiszen maguk a kunok is ebbe a tágabb kultúrkörbe tartoznak.

Az első Kurultaj 2007-ben került megrendezésre Kazakisztánban, ezt pedig 2008-ban az itthon már legendássá vált, Bösztörpusztán

Idén a Nagy-Kurultaj vendégei már nem csak a Torgaj vidékén élő madjarok, mellettük jelentős küldöttség érkezik Belső-Ázsia más (nem csak)  török-mongol népei közül összesen 12 országból: kazakok, törökök, kirgizek, ujgurok, üzbégek, tatárok, csuvasok, mongolok, türkmének, azerbajdzsánok, gagauzok, csecsenek is meglátogatják Bugacot.

Ami személy szerint különösen érdekel, hogy ezen népek közül néhányan zenei produkcióval is jelentkeznek, ami hazánkban nem túl gyakori, én idáig mindössze csak a tuvai Huun-Huur-Tu koncertjét láttam ebből a meglehetősen tág, szinte egész Eurázsia északi-középső térségén végighúzódó térségből. A 2008-as Kurultaj programjai közül nekem pont ez hiányzott, illetve összességében a kazakok – madjarok kultúráját bemutató programok – remélem, idén sikerül pótolni ezt a hiányosságot – szerintem nem vagyok egyedül a véleményemmel, és sokkal megtisztelőbb lehet a vendégeknek is, mintha csak a házigazda ország 40 lovasbemutatójából állna maga a rendezvény.

Tudományos eredmények: http://kurultaj.com/2009/10/12/tudomanyos-eredmenyek-2/

Nagy-Kurultaj - Bugacpuszta

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply