Pszichedelikus Roham – Mars Red Sky koncert, Fekete Zaj klub

Mars Red Sky koncert - Fekete Zaj Klub
Elöljáróban annyit, hogy mostanság messze ez volt az egyik legkülönlegesebb koncertélményem – azonban az egésznek valahol az a csattanója, hogy nem volt benne semmi kifejezett különlegesség – de lehet,  inkább a “semmi szokatlan” a megfelelő kifejezés.

Megjelent három szimpatikus, teljesen szerény arc a színpadon, elkezdtek egy amolyan bemelegítő-jammelést játszani pár percig, majd pár másodpercet követően felhangzott eddigi egyetlen lemezük nyitódala, abszolút makulátlanul és tisztán (közben azért a rezgés szintjét jelezte egy söröspohár: fogta, majd levetette magát a hangfalról).

Gyakorlatilag a Mars Red Sky nevet viselő bemutatkozó lemezük sorrendje volt a mérvadó – a nyugis és kellemesen merengős Strong Reflection-t követő Curse gyorsabb tempójával nagyobb lendületet ad a folytatásnak, a koncert pedig – akárcsak az album – a Falls-ban csúcsosodik ki, az egyetlen mikrofon nélküli üvöltést leszámítva teljesen instrumentális szerzemény egyenesen magába szippantja a hallgatót.

Zenéjükben klasszikus doom alapokkal keveredik a hetvenes évek nyugis pszichedeliája – az integráció elég mély, a kettő kiválóan egybeforrva jelenik meg a Mars Red Sky zenéjében (persze azért a két műfaj között mindig volt valamiféle kapcsolat, az egyik irányba biztosan). A gitárok a doom / stoner “hagyományoknak” megfelelően kellően mélyen duruzsolnak, azonban nemigen válik belőle metal, messziről inkább olyan előadókhoz tudom őket hasonlítani, mint az Om – ugyanis kisebb mértékben, de a Marsvörös Ég zenéjében is érzékelhető az a bizonyos repetitív, mantra-szerű jelenség, aminek végeredménye az “ismeretlen ismerős” hangulat – ezt már hallottuk korábban, szinte egy az egyben, de pár pillanat alatt rájövünk, hogy mégsem. És mégis…

Ami felteszi az i-re a pontot, és rendkívül nagy ívet ad a művészi produkciónak, az ének. Első hallásra hihetnénk azt is, hogy egy hölgy áll a mikrofon mögött – ami ebben a műfajban kuriózumnak számít, azonban a felhőkön túlról megszólító, tiszta és bűntelen hang gazdája Julien Pras a bácsik sorát erősíti. Hihetetlen hangja mellett azonban megjelenése valóban kuriózummá teszi a gitáros-énekest, ugyanis kb. 150 cm magas lehet, a nyakában lógó zöldeskék gitár pedig ormótlanul nagynak tűnik hozzá képest – kissé olyan érzésem volt, mintha a gitár játszana az emberen. Julien az ének mellett ráadásul sokat, és jól szólózik – ezek a gitárszólók is kiemelendők, közel sem azok a tipikus fitogtatós metal-szólók, inkább befele fordítják az embert, de borultság nélkül. Összességében ezek szerves egysége sokkalta különlegesebbé teszi az érezhetően összhangban működő zenekart, mintha mondjuk női énekessel játszanának.

Remélem, lesz még szerencsénk  hasonló szellemiségű / zeneiségű csapat koncertjéhez a közeljövőben, mondjuk a Fekete Zaj Klub keretében :)

Egyébként ahhoz képest, hogy nem éppen a média által (beleértve a rock/metal médiát és közösségeket is persze) felkapott műfajt játszó zenekart láthattunk, hétköznap dacára is viszonylag szép számmal gyűltek össze az est folyamán a Roham Bárban.

A videókat tartalmazó lejátszólista egyik darabja a Turbo és Blind Myself tagot is tömörítő Vashenger (Light) akusztikus fellépése volt, mit ne mondjak, néhány megnyilvánulásuk pontos ellentéte volt annak, amit előzőekben a Mars Red Sky-ról írtam. Persze azért láthatóan jól voltak a srácok, el is mondták nekünk, hogy még mindig az Unicumot szeretik, és ott lesznek a bárpultnál, meg hogy énekeljük velük a refrént stb…

Mars Red Sky koncertvideók

Mars Red Sky: Marble Sky, Strong Reflection + Vashenger Light: Personal Jesus

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

2 hozzászólás to “Pszichedelikus Roham – Mars Red Sky koncert, Fekete Zaj klub”

  1. […] Mars Red Sky + Vashenger koncert – FEKETE ZAJ KLUB – ROHAM Bár Budapest, Vas u. 16. – November 24, 2011 20:30 – 23:30pm Kellemesen duruzsoló stoner rock / doom muzsika Franciaországból – a Szigeten már felléptek, most a Negative Art-nak köszönhetjük az újabb budapesti fellépést a Fekete Zaj Klub keretén belül. Nemrég ismerkedtem meg velük, és első hallásra sikerült beléjük gabalyodnom. Esemény címkéi: Mars Red Sky, Negative Art, Fekete Zaj Időközben egy kiváló koncertélménnyel gyarapodhattunk, erről néhány fotó és egy beszámoló keretében bővebben: Mars Red Sky koncertfotók, beszámoló. […]

  2. legjobb felezett black sabbath érzés egy francia magyartanártól fukkyeah!!!!

Leave a Reply