Mozergush – ukrán mocsárjárás

MozergushÚgy vettem észre, egyre inkább kezdik itthon is felfedezni az Ukrajna (Donetsk / Kiev) legjobb doom metal zenekarában rejlő zsenialitást, méghozzá indokoltan – legalábbis erről árulkodik az a pár blogbejegyzés is, ami a Mozergush második nagylemezét méltatja nemhiába. Idáig Ukrajna hallatán az underground extrém metalban jártas arcoknak inkább a black metal ugrott be (Drudkh, Nokturnal Mortum, Hate Forest) – de úgy látszik, doom téren sem gyengélkednek keleti szláv szomszédaink, max nincsenek annyira előtérben a hasonló bandák.

Amellett, hogy szinte kötelezően súlyosak, határozottan változatos zenét tolnak az egyszerűen Mozergush nevet viselő 2008-as lemezen, olyannyira, hogy gyakorlatilag nincs két dinamikailag hasonló szám.
A “cím nélküli” albumot mindössze a Fairytale Alcotrips című korong előzte meg 2007-ben (bizony már az sem volt gyenge és még hörgést is hallani rajta), tehát jelen esetben nincs szó évtizedes zenei tapasztalatokról (persze ettől lehet, a tagok megfordultak más csapatokban korábban), mégis olyan kiérett/beérett zenét hallunk itt, mint valamelyik ős doom-mammutnál. Nem mellesleg még egyediek is.

Szokták őket így jellemezni: “heavy psychedelic sludge /stoner metal” – persze nem alaptalanul, de inkább beszéljen stílusmeghatározások helyett maga a zene – ami az alábbi szám esetében nemigen stoner. Szóval a Mozegush lemezen sorban a második és egyben az egyik legkülönösebb szerzemény – bár melyik nem az?

Mozergush - Red Bottle With Pills

Red Bottle With Pills

Végül pár szín a lemezborítóról.

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply