Novemthree és Arrowwood

Novemthree – erdei zene a tengerentúlról

novemthree A washingtoni Novemthree egy Pythagumus Olaf Marshall által megálmodott “foresty neofolk”, vagy “forest folk” stílussal definiált formáció, amely hangulatos és magával ragadó kiadványaival azonnal megfogott a számtalan hasonló, manapság megjelenő rokon szellemiségű és zeneiségű csoportosulás által kiadott lemezek között.

Tulajdonképpen a hangszeres és zenei megfogalmazást tekintve valami hasonlót csinálnak, mint amilyen anno az Ulver második lemeze, vagy az Empyrium akusztikus kiadványai voltak, csak más tónusban, más színvilágban. Talán azt lehetne mondani, hogy az említett előadókhoz képest kevésbé északi, viszont a természet megidézése és hangulatának megjelenítése szempontjából hasonló zenéről van szó, ami nem válik unalmassá mondjuk negyven perc hallgatás után sem.

Színes, szép zene gazdag és természetes hangszereléssel, elmondásuk szerint az őszi levelek, erdők, a történelem és Hermann Hesse, Albert Camus, Carl Sagan, Richard Dawkins, Stephen Pinker, Henry David Thoreau írásai – könyvei, a filozófia, biológia, a madarak éneke és még sok más által inspirálva.

Ezen az oldalon a Novemthree szerzeményeinek nagyszerűségéről könnyedén meg lehet győződni.

Arrowwood

arrowwood A szintén Washington állambeli Arrowwood Chelsea Robb vezetésével játszik a Novemtreehez némileg hasonló zenét, a hasonlóságnál egyébként többről is van szó, hiszen Chelsea Robb a Novemtree lemezein és fellépésein is közreműködik.

Akusztikus, folkos zenéjük szintén a csendes, nyugalmas alapokból indul ki, némileg andalító, kellemes női énekkel. Hatásként és inspirációként az erdőket, régi templomokat – kolostorokat, kastélyokat, a madárdalt, earl grey teát, művészfotókat, melankólikus költészetet jelölik meg, emellett az alábbi zenei hatásokat említik: In Gowan Ring, Mum, novemthree, Current 93, Dead Can Dance, Death in June, Unto Ashes, Gravenhurst, A Minority of One, Autumn Tears, Green Mistletoe, Legendary Pink Dots, Vashti Bunyan.

Arrowwood myspace oldal

Hallgatnivaló: Novemthree & Arrowwood split

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply