Samael koncert: beszámoló fotókkal

Ahogy vártam, fantasztikusra és monumentálisra sikeredett a Samael koncertje a Diesel klubban. Hozták a tőlük megszokott, magas minőséget, az emelkedett hangulatot és erős hangzást, ami alapeleme a lendületesen erőteljes, több vénából is táplálkozó zenéjüknek.

A bemelegítésről gondoskodó zenekarok közül a Noctiferiát nem láttam, a norvég Keep Of Kalessin programjának is csak az utolsó két-harmadára estem be, rendben is voltak, lelkes zenészek izgalmas játékkal, kifejezetten jó koncertbandának is tűntek – ennek ellenére nekem az utolsó kiadványuk, ami tetszett, a Csihar Attila ördögi énekével megáldott Reclaim kislemez volt.

(Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.)

Meglepően gyorsan ment az átszerelés, pedig egyedi fénytechnikával érkeztek, már a koncert előtt láthattunk is egy Samael tv-t :) A Kalessin után kb. negyed órával már a húrok (és gépek) közé is csapott a Samael, egy hangulatos, fényekkel, füsttel és vetítéssel megtámogatott nyitánnyal, majd a Solar Soul elindította a hanglavinát, ami a tőlük megszokott precizitás és energia jegyében folyt át tudatunk és hallójárataink erre érzékeny résein. Rendkívül jó repertoárt adtak nekünk, el lehet mondani, hogy a Samael munkásságának teljes keresztmetszetét nyújtották, szerencsére a sikerüket megalapozó klasszikusabb darabok i is igen kiemelt szerepet kaptak – számomra az est csúcspontja egyértelműen a Baphomet’s Throne, az Into the Pentagram, Rebellion és a rendkívül erőteljes és egyéni megjelenésű Vorph gitárja nélkül előadott The One Who Came Before. Természetesen a többi szám sem maradt el ezektől, csak a borsódzás (vagy inkább Holdbőrzés) eme szerzemények alatt jelent meg nálam intenzívebben – persze, a Ceremony of Opposites lemez idején ismertem meg a jellegzetes, sötét himnuszaival egyéni utat járó csapatot, így ez valahol nem is csoda.

(Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.)

A színpadi munka tekintetébenVorph mellett az összes tagot ugyanúgy ki tudnám emelni, itt senki nem nyújtott gyenge teljesítményt. Makro és Mas (köszi a pengetőt) a színpad két oldalán tisztességesen szolgáltatták a szikár riffeket és mélyeket, a ventillátorok és a fény csak tetézték a látványt. Vorph testvére, és egyben a Samael zeneszerzője, Xy pedig szokás szerint a gépi ritmusokért és a billentyűsökért, samplerekért felelt, bár egy töredék dobfelszerelés azért mindig kéznél van, így azzal is be-besegített időnként a feszes, erőteljes ritmusok kiteljesítéséhez.

Mindent egybevetve zseniális volt, pont olyan, amilyennek a Samael élőben kell, hogy legyen – és maga a turné is eleve érdekes volt, mivel a Solar Soul lemezt turnéztatták, ami még 2007-ben jelent meg, miközben nyakunkon (tavasszal jelenik meg) az új, Above című korong, ami nagy valószínűséggel meglepetéseket fog okozni a Samael rajongóinak, hiszen kicsit megbontották a szokásos receptet.

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

One Response to “Samael koncert: beszámoló fotókkal”

  1. […] szerkesztőablakban pedig a 2009. 01. 26-án nálunk fellépő Samael koncertfotókból látheató […]

Leave a Reply