Skinny Puppy koncert

A Skinny Puppy nevét azt hiszem, nem sok ipari szakadárnak kell bemutatnom. Az indusztriális műfaj kedvelői körében nagy tiszteletnek örvendő, mai napig aktív, izgalmas zenét produkáló csapat érdemei vitathatatlanok nem csak az electro-industrial, hanem úgy általánosságban az elektronikus zene berkein belül is.

Szürreális hangzás töménytelen mennyiségű hangmintával, energikus, lüktető és önmagában is vizuális zene, amit az 1982-es megalakulás után a nyolcvanas évek végére kultikus státuszba lépő zenekar alapítója, cEvin Key hangszobrászatként jellemzett – valóban, ez a kifejezés tényleg jól lefedi a Skinny Puppy fantáziadús, teljesen egyedi, a szintetikus és organikus eredetű hangokat, ritmusokat, éneket és groteszk üvöltést egy hatalmas zenei megalit kisebb-nagyobb építőköveiként felhasználó művészetét. Talán nem túlzás azt állítani, hogy zenészgenerációk nőttek fel a Skinny Puppy bizarr, electro-industrial alaplemezein. A zene szerintem úgy 1987 körül kezdett igazán kiteljesedni, és a Cleanse Fold and Manipulate, VIVIsectVI, Too Dark Park és Last Rights lemezek jelentik a csúcspontot az életműben.

Az idei nyár meglepetése, hogy az 1986-os, Fekete Lyuk-béli koncert, majd két Szigetes fellépés után végre ismét egy klubkoncertet adnak Budapesten, a Diesel Clubban 2010. Augusztus 19-én az Industrial Fusion / Negative Art közös szervezésében.

Kedvcsinálónak pedig legyen itt egy-két koncertvideó korábbi budapesti és nem-budapesti Skinny Puppy fellépésekről.

(Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.) (Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.)

A kezdeti időszakban a Skinny Puppy tagja volt Bill Leeb is, aki a nyolcvanas évek közepén megalakította a Front Line Assembly-t, és számtalan további zenei project fűződik cEvin Key, a The Process lemez megjelenése előtt elhunyt Dwayne R. Goettel és Nivek Ogre nevéhez, a teljesség igénye nélkül néhány közülük:

  • Doubting Thomas – cEvin Key, Dwayne R. Goettel csinálta 1990-ig, koncepció: nem létező filmekhez írtak zenét
  • Hilt – cEvin Key, Dwayne R. Goettel, Al Nelson
  • Cyberaktif – cEvin Key, Bill Leeb a Front Line Assembly-ből, Dwayne R. Goettel
  • Download – egyik legnagyobb személyes kedvencem, cEvin Key, Mark Spybey (Zoviet*France és Dead Voices On Air), Phil Western, Genesis P. Orridge (Psychic TV, Throbbing Gristle), Dwayne R. Goettel
  • PlatEAU – cEvin Key, Phil Western, Anthony Valcic, Karin, Tim Hill
  • Will – Rhys Fulber, Chris Peterson a Frontline-ból és az SP tagok projectje, amiben azt próbálták bemutatni, milyen lenne a Skinny Puppy zenéje, ha a FLA-t megalakító Leeb marad a csapatban
  • The Tear Garden – cEvin és Edward Ka-Spel, a The Legendary Pink Dots pszichedelikus fenoménja és a teljes LPD legénység, de Dwayne is tagja volt a mai napig aktív csapatnak. Cevin többször szerepelt már a Legendary Pink Dots lemezein is.
  • ohGr – Ogre, Mark Walk, viszonylag közel áll a későbbi Skinny Puppy lemezek hangzásához
  • cEvin Key / szólólemezek: Music For Cats, Ghost Of Each Room, The Dragon Experience

További ismerkedéshez ajánlom a magyar Skinny Puppy rajongói oldalt, ahol a biográfia és az aktuális hírek mellett számtalan bootleg videó, audió áll a megátalkodott fanatikusok rendelkezésére: SkinnyPuppy.hu

Skinny Puppy diszkográfia:

1984 – Back and Forth
1984 – Remission
1985 – Bites
1986 – Mind: The perpetual Intercourse
1987 – Cleanse Fold and Manipulate
1987 – Remission and Bites (az első két Skinny Puppy lemez újrakiadása)
1988 – VIVIsectVI
1989 – Rabies (a lemezen a Al Jourgensen gitározik a Ministry-ből)
1990 – Twelwe Inch Anthology (kislemezgyűjtemény)
1990 – Too Dark Park
1991 – Ain’t It Dead Yet? (Koncertfelvétel 1987-ből)
1992 – Last Rights
1992 – Back and Forth Series 2
1996 – Brap – Back and Forth Series 3-4
1996 – The Process
1998 – Remix Dys Temper (Autechre, Adrian Sherwood, KMFDM stb. remixek)
1999 – The Singles Collect
1999 – The B-Sides Collect
2001 – Doomsday: Back and Forth Vol. 5 Live in Dresden (Koncert – Doomsday Festival 2000)
2002 – Puppy Gristle (Genesis P-Orridge a Psychic TV-ből, Chris Carter a Chris & Cosey-ből)
2003 – Back and Forth 06Six
2004 – The Greater Wrong Of The Right
2007 – Mythmaker
2007 – Back & Forth 7

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

One Response to “Skinny Puppy koncert”

  1. Szia, a budapesti koncertjük, ha jól emlékszem 2005-ben a hajógyári szigeten fergeteges volt. Kár lett volna kihagyni. Fotóztunk, vieóztunk még sikerült is egy két képet készíteni velük.

Leave a Reply