Sunn O))) koncert

Sunn O))) koncert - Csihar Attila, a fa és a varjúMielőtt bárki túlzásnak találná alábbi soraimat, leszögezem, hogy maximálisan elfogult vagyok a Sunn O))) és Csihar Attila munkásságával kapcsolatban, bár több, mint valószínűnek tartom, hogy akkor is hasonló véleménnyel lennék erről az elementáris koncertről, ha összességében most hallottam volna életemben először a NapO)))t és / vagy Csihart.

A Sunn O))) sokkal inkább egy állapot, mint csak zene. Talán leginkább egyfajta köztes állapotként lehetne leírni, ami valahol az élet és halál között lebeg,  ami a megfelelő hangulatban hallgatva egy olyan helyen tartja az embert, ahova bizony nem minden nap lép be.

Többnyire az elektronikus zenék egy részénél (drum and bass, breakbeat) szokták mondogatni, hogy leszakad a basszustól a fejed, gyomrozó basszus, stb… – nos, az összes dj-t el lehetne küldeni tanulmányútra egy Sunn O))) fellépésre, mert hozzájuk képest kevés fogalmuk van csak a mély hangok mibenlétéről. Egyszerűen össze sem lehet hasonlítani a szintetikus basszussal ezt a fajta mélységet, ami a hangszerek és az erősítők tökéletes összjátékával keltett hanghullámok segítségével behatol az emberi szervezetbe – és persze a lélek kevésbé ismert bugyraiba is. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy közben nem válik  hatásvadásszá.

Az előadás felvezetésére az Eagle Twin volt hivatott, meg kell hagyni, ők sem játszottak gyenge zenét – ráadásul mindössze két ember volt a színpadon, egy gitáros és egy dobos, de ez a két hangszer elegendő volt egy valóságos húsfal felépítéséhez – nesze nektek ikergitáros, háromgitáros heavy metálosok!

A hatásos előhangolás után egy kis idő elteltével sötétbe burkolózott a hajó, majd a háttérből felhangzott egy mantra, ami a gomolygó füsttel, a prehistorikus monolitként a színpadon álló gigantikus hangfalak és erősítők puszta látványával együtt úgy 5 percen át segített felkészülni arra, ami ezután következik, amit igazából nem lehet leírni, csak körbejárni.

Lassan kirajzolódott a ködben a három csuklyás alak, a formáció két állandó tagja, Stephen O’ Malley és Greg Anderson, a kütyükért, effektekért és a fel-felbukkanó harsonáért pedig a Sunn O)))-ra nagy hatást gyakorló Earth -ből Steve Moore felelt. Már az első hangok olyan erővel dörrentek meg, amilyet idáig még nem hallottam – és szerintem sokunk nem hallott idáig. Némi idővel aztán egy füstoszlop közepén megjelent Csihar Attila, aki innentől kezdve iszonyatosan szuggesztív módon, akár egy mágus vezényelte a végig a szertartást, aminek számomra talán a csúcspontja volt, amikor közel negyed órán át különböző torokéneklési technikákból kaptunk ízelítőt (bizony, volt itt a tuvai / mongol Sygyyt és némileg a tibeti stílushoz hasonló Kargyra is) – Attila még a “finomabb” hangokat is hangorkánná változtatta egy időre, de úgy, hogy a hajó rezonált tőle! Borsózott a hátam, nem is kicsit…

Attila megjelenése már önmagában megér egy misét, a kavargó füstoszlopban állva eleinte “csak” egy, a társaihoz hasonló csuklyás szerelésben láthattuk, majd egy Cthulhu-maszkkal jelent meg – előadása közben pedig  ruháját a füstbe merítve, majd azt karján, ruhájának résein kiengedve leginkább túlvilági lényként hatott közönségére.

A későbbiekben pedig, ahogy azt már számos Sunn O))) koncertvideón és fotón láthattuk, szalmazsákba bújva, fának öltözve celebrálta tovább a szertartást. Fejéből, a mikrofonállványból ágak, gallyak nőttek ki, ezeken ráadásul még egy szép kis holló is helyet kapott.

A koncert során lényegében mindent megkaptunk, amit a Sunn O))) -tól megkaphatunk – a ködben hömpölygő négy zenész közel másfél órás játékkal tette próbára hallójáratainkat és gyomrunkat – hallottam olyan jelenlévőkről, akik nem mertek a hajó koncerttermének bejáratánál tovább jönni – nos, ők rossz lóra tettek, mert bár nagyon hangos volt, de nem annyira, hogy elviselhetetlenné váljon, ráadásul ennek a zenének nincs is másképp értelme.

A két gitáros úgy bánik hangszerével, hogy az lényegében megszűnik gitárnak lenni – Stephen O’ Malley és Greg Anderson keze alatt a hangszerek átalakulnak valami audiofónikus őrlőgéppé, néha olyan hangokat produkálnak, minta valami hatalmas erőgép (mondjuk egy Rába Steiger, vagy Zetor Crystal…) lenne rákötve az erősítőkre. Tulajdonképpen lassú, őrlő riffeket játszanak (ezek alapja valahol nagyon mélyen a Doom és talán a korai Celtic Frostra jellemző témákból merítkezik, de hangsúlyozom, csak nagyon mélyen) – melyeket gerjedésekkel kombinálva érik el azt a hatást, amitől egyeseknek állítólag a gyomra is liftezésbe kezd, és bizonyos esetekben akár a belső tartalom is távozik valamelyik irányba – itt nem tudok róla, hogy lett volna hasonlóra precedens, mindenesetre az biztos, hogy húsig hatol, ami az erősítőkből jön – az ember pedig csak rezeg, és rezeg…

Sunn O))) koncert – videók:

Ráfoghatom vajon a Sunn O)))-ra, hogy remegett a kezem…?

(Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.) (Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.)

Talán a legjobb kifejezés az volna, hogy teljesen új dimenziókba helyezik magát a hangot, ami ezáltal túllép a zene, és egyúttal a művészetek határain.
Valami sokkal magasabb – mélyebb történik a Sunn O))) forró, bugyogó üstjeiben, mint úgy általában az emberi produktumok többségének esetében.

Sunn O))) a wikipédián

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

2 hozzászólás to “Sunn O))) koncert”

 1. Szia!

  Jó a blogod ;) Én csináltam Attilának a jelmezeket, a budapesti SunnO))) koncertre is. Elkérhetem a videófelvételeidet? Nagyon jó minőségűek. Van nekem is már egy-kettő.

  Köszi!

  B. Máté

 2. Köszönöm, örülök, hogy tetszik!
  Nagyon jók a Csihar jelmezek – igazán illenek Attila nem mindennapi személyiségéhez, stílusához, és szerintem nem sokan csinálnak ilyet.
  A videókat a youtube / vimeo megosztókra pakoltam fel, onnan be tudod bárhová illeszteni őket.
  Te is felpakoltad őket valahova? Szívesen megnézném!

  Üdv: Ádám

Leave a Reply