Dolmányos varjú, vagy Dohányos varjú?

Dolmányos varjú cigarettacsikkel
A varjakról köztudott, hogy kifejezetten okosak és szemfülesek, figyelik az emberek viselkedését, eszközöket használnak az “élelmiszer” megszerzéséhez, talán még diótörőként is használják az autókat (pl. piros lámpánál várakozó autók elé pottyantva az értékes falatot). Kelenföldön korábban is találkoztam érdeklődő Dolmányos varjúval – gyakran közel mennek az emberhez, megsasolják, mi van náluk – az emberek pedig döbbenten nézik a jelenséget, többen megijednek tőlük (sőt, láttam egy szatyorral hadonászó mamit is…)

Minap viszont dohányzáson kaptam őket. Az először a buszmegállóban lévő padra felpattanó (a korábban ott ülő hölgy szintén megijedhetett a varjútól, nyomban felpattant helyéről), majd legnagyobb örömömre végre engem is meglátogatott – rövidesen egy frissen zsákmányolt csikkel a szájában szaladgált előttem úgy 15 cm-re, a kamerámba párszor érdeklődve belenézve (ami sajnos mindössze egy mobilteló optikája volt jelen esetben, és végeredményben elég bemozdult lett a képek zöme, de úgy gondoltam, mégiscsak közzéteszem). Valami azért így is látszik, aztán eszembe jutott, hogy van a telón egy jó kis gif kamera – s mivel az okos varjú nem ment túl messze a csikk tartalmának megismerése végett, egy pár kockás animáció-sorozatot sikerült csinálnom belőle.

Míg az ország a vaddisznókra figyel, én a varjakra :)
A madarak viselkedésével kapcsolatban a Magyar Madártani Egyesület oldalán van egy összefoglaló cikk a madártámadásokról – itt ugyan említik a varjak támadásait, azonban azt is hozzátették, hogy ezek kizárólag májusban történnek, vagyis a “támadások” oka kizárólag a fiókák védelme.

A varjak kivételes intelligenciája

Erről két jó filmes dokumentációt is ismerek – az egyiket sajnos nem találom, de a címére sem emlékszem – itt egy társát ketrecből kiszabadító varjú volt talán a főszereplő, aki kifigyelte, mikor nyitják ki a lakatot, majd amint meggyőződött róla, hogy abban kulcs már nincs, odareppen, és leemeli. 
(Ha valakinek esetleg megvan ez a dokumentumfilm, vagy látta valahol az internet bugyraiban, kérem jelezze!)
A másik pedig szimplán Varjak (Nature) címen most is elérhető a YouTube-on.

2 hozzászólás to “Dolmányos varjú, vagy Dohányos varjú?”

  1. Aranyos kis dohányzó dolmányos. Szerelem van a levegőben.

  2. […] Dolmányos varjú, vagy Dohányos varjú? […]

Leave a Reply