Bakony

Bakonyi erdők, szurdokok, hegyoldalak, várak

Bakonybéli erdők, Magas-bakonyi TK   >>   Cseszneki vár

A Bakonyba, és annak lelkébe / tüdejébe vezető utunk a Vértes utolsó lankái és Csókakő vára után Bodajkon át vezetett. Innen nemsokára elértük az ország egyik legvadregényesebb, szép erdőkkel tarkított, egyedülálló hangulatú tájegységét, ahol azért – részben legalábbis – még mindig a természet az Úr. Ez a környék természetfotók – tájképek készítéséhez is rendkívül jó helyszín, mert bár a Bakony adottságainak megfelelően bőven vannak erdőgazdasági utak, viszont kifejezetten kevés tájidegen elemmel találkozni errefelé, és tényleg jó sokat lehet gyalogolni anélkül a mély, mondhatni érintetlen erdőkben, hogy bárkivel is találkozna az ember. Igaz, a nyári viharok a Bakonyban is nagy károkat okoztak, szinte minden szurdok és hegyoldal telis-tele van hatalmas kidőlt fákkal.

Bakonybél, Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet

Cseszneki vár

Csesznek sziklaszirtre épített vára a Bakony egyik koronája, kifejezetten szép, festői környezetben fekszik (igaz, a legtöbb magyar várról ez hasonlóképp elmondható, így közel sem egyedülálló jelenség). Sok más erődítményünkhöz hasonlóan a tatárjárást (1241–42) követően épült.

Bakonybél és a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet a térképen:

Tags: , ,

One Response to “Bakony”

  1. […] Természetfotók a Bakonyból – bükkfa törzse, páfrány és aljnövényzet a Bakonyból. Bakony képek – természetfotók, galéria a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet tájairól […]

Leave a Reply