Puszta

Az Alföld valaha egy vizes, ligetes terület volt, a romantikus puszta képe tulajdonképpen az utóbbi évszázadokban és a nagy lecsapolások után erősödött a köztudatban.

Mindenesetre a puszta rendkívül hangulatos hely, sajátos élővilággal,  legyen az a magyar Alföldön, a Fertő-Hanság vidékén,  a Kelet-Európai síkság, a nem is olyan távoli Dobrudzsa vagy a távoli Mongólia tájain. Jó lenne egyszer ezutóbbi tájakra is eljutni…

Az alábbi oldalakon természetesen azokról a pusztákról lesznek képek, ahol eddig jártam – elsősorban a Kiskunság és a Fertő-tó vidéke az a két tájegység, ahol sok fotót készítettem.

Fotók a kiskunsági pusztáról késő ősszel, kora télen

Fotók – télelő, őszutó a Kiskunságban

Hortobágy: a puszták és vizes élőhelyek “királya”

Hortobágyi halastavak, madárfotók

Hortobágyi Halastavak, hortobágyi madarak Végre sikerült eljutnunk a Hortobágyra, a madárfotósok által világszerte nagy hírnévnek örvendő Hortobágyi Halastavak területére. Nos, amit ott tapasztaltunk, felülmúlta a várakozásunkat – ennyi madarat egy helyen még nem láttam… Az út a kisvasút mellett vezetett, sokáig csak a nádat láttuk a tavak szélén, közben azonban folyamatosan áthúzott a fejünk felett egy-egy Kócsag, Szürkegém, Bakcsó, vagy épp egy kisebb Kanalasgém-csapat.

Apajpuszta

Apajpuszta Budapesttől nincs túl messze, és itt található az ország egyik legnagyobb összefüggő szikes pusztája, ami a kiterjedt Felső-Kiskunsági puszta része. Egyrészt népszerű kirándulóhelynek is számít, másrészt a madárfotósok, madármegfigyelők egyik kedvenc helye, hiszen a vizes élőhelyeknek köszönhetően – főleg a nyári időszakban – rengeteg itt a költöző madár.

Kiskunsági szikes tavak, Kelemen-szék

Valaha Szabadszállás és Akasztó között szikes tavak összefüggő sorozata borította ezt a tájat, mindebből sajnos mára mindössze néhány “szék” maradt – legnagyobb talán közülük a Kelemen-szék.  Sajátos élővilággal rendelkeznek, a tengerpartokon élő madarak (gulipán, gólyatöcs) kedvelt költő- és pihenőhelye.

Tags: , , ,

Leave a Reply