Zivatarok, felhők, villámok ☁

Cb, Cumulonimbus - multicellás zivatar a naplementében

Cumulonimbus – multicellás zivatar mammatussal a naplementében

Cumulonimbus a naplementében – a Pilisben sikerült elkapni a jókora multicellás zivatart, ami szép mammákat eregetve jó idejig “lángolt” valahol Budapest alatt.

Két oldali melléknap - naphalo

Légköri optika – naphalo. Két oldlai melléknap

Légköri optika, naphalo: két oldali melléknap a fátyolfelhős decemberi égbolton.

Hatalmas Cb - üllő alakú multicellás zivatar a Kiskunságban

A nyár legnagyobb Cb-je – üllő alakú multicellás zivatar a Kiskunságban

Cumulonimbus – a nyár leglátványosabb multicellás zivatara – a jókora üllő az egész országból látszódott, az utolsó pillanatban Budapesten kaptam el.

Villámfotók - zivatarcellák Északon

Villámló zivatarcellák Északon

Villámfotók – zivatarcella a távolból – még akár lidércfotózásra is alkalmas lett volna a 2012.06.10-én jelentkező szituáció, lidércet nem sikerült fotózni, “csak” ezzeket a gyönyörű zivatarcellákat kb. Albertirsa környékéről (akik közelebb voltak hozzá, jobb képeket készítettek). A zivatarok valószínűleg a Felvidéken tevékenykedtek.

Zivatar érkezik peremfelhővel - Budapest 2012.06.04.

Budapestre érkező zivatarrendszer peremfelhővel

Zivatarrendszer érkezik Budapestre peremfelhővel – 2012.06.04. A 2012-es zivatarszezonban először találkoztam közelebbről hevesnek mondható eseménnyel – ekkor egy MKR alakult ki Magyarország középső részén. A Duna vonalában közlekedő zivatarrendszerrel a Lágymányosi hídon találkoztam szembe.

Kelvin-Helmholtz instabilitás, hidegfront

Kelvin-Helmholtz instabilitás, hidegfront

Hidegfront, a Kelvin-Helmholtz instabilitás jeleit mutató felhőkkel a Balaton térségéban: a meleg májusi időszaknak végetvető hidegfront heves eseményeket nem hozott, de legalább elkapni egy felhőt, ami a Kelvin-Helmholtz instabilitásra jellemző “csavart” mutatott az égen.

Zivatarcella Budaörs, Budapest határánál – 2011.07.22.

Zivatarcella Budaörsnél

Zivatarcella Budaörsnél

Budapesti zivatarcella, villámfotók – 2011.07.19 – 20.

Rekkenő hőség, a délnyugati országrészbe Horvátországból érkező szupercella – ezek voltak a nap történései, míg végre este 8 óra után Budapestet is elérte a masszív zivatarcella, ami rendkívül erős villámtevékenységgel járt – volt felhő-felhő és lecsapó villám egyaránt. A zivatar a leghevesebb éjfél környékén volt, ekkor sikerült (vagy inkább nem sikerült) 1-1 villámot lefotózni.

Végül pedig egy videó a Budapestet elérő zivatarláncról – villámokkal, dörgéssel és némi háttérzajjal.

One Response to “Zivatarok, felhők, villámok ☁”

  1. Your storm footage is fantastic! Thank you for sharing it. I’m surprised how much the sky color changes with every strike and am glad your film is long enough so note that, with almost every strike. The long streak of lightning you captured is wonderful too as is the sound: thunder, rain, wind. Thank you also for following my blogs. Since I’m writing, I like your studio work as well and the pink/red flowers you just posted. Peace.

Leave a Reply