Zivatarrendszer Budapesten

Peremfelhő, zivatarrendszer 2012.06.04. Budapest Sajnos az utóbbi időben (beleértve a tavalyit és az idei zivatarszezon ezidáig lezajló eseményeit) nemigen volt szerencsém elkapni egy igazán jó vihart / szupercellát vagy bármi más heves eseményt, pedig azért volt néhány szép felhőket (sőt tornádókat is) produkáló helyzet, leginkább a délnyugati és a keleti vidékeken (ahogy az lenni szokott). Persze Budapest közel sem az a része az országnak, ahol oly gyakoriak lennének a konvektív események – de azért volt pár olyan év, amikor gyakrabban beköszönt legalább néhány heves vihar a májusi szezonnyitás idején, illetve emlékszem jópár igen heves eseményre is (2006 és 2010 között főleg).

A 2012-es szezon nekem idáig pár távolabbi CB üllőjének és egy látványos, kavargó hidegfronttal érkező felhőzet megörökítését jelentette.

2012.06.04-én azonban – miután kiadták a 2-es riasztást, szép kis zivatarrendszer körvonalazódott, ami a kb. a Duna vonalában szépen felhízott, majd bevette a fővárost is. Nagy nehezen az utolsó pillanatban sikerült elcsípnem az érkező rendszert a Lágymányosi hídon, gyakorlatilag már csepergett az eső (tartottam is tőle, hogy a csapadékzónába kerülve nem látok semmi értelmeset), azonban a közeledő lecsapó villámok és a jelenséget megkoronázó morajlás – majd a déli irányból megjelenő peremfelhő-féleség, illetve a híd másik oldala fele tekintve valamiféle látványos örvény-szerű “felhőjelenség” figyelmeztetett, hogy hamarosan történni fog valami.

Erre nem kellett sokat várni, egy jókora villám és mennydörgés után akkora kifutószél érkezett, hogy jobbnak láttam elindulni a villamosmegálló irányába – főleg, hogy a zivatar igen sűrű és gyorsan szaladó esőcseppei okán gyakorlatilag képtelenség volt a hídon tovább fotózni. A kifutószéllel együtt érkező felhőszakadás-szerű eső pedig segített pár perc alatt ronggyá ázni – mindnesetre azt nem mondanám, hogy nem élveztem :)

Íme pár kép a gyorsan továbbhaladó viharról, miután a villamosmegálló fedezékébe érkeztem – sajnos villámokat nem sikerült fotóznom, legfeljebb a zivatar érkezését és a peremfelhőt mozgásban (feloszlásban) ábrázoló videón látszik valami belőlük.

Sajnos összességében nem érzem túl jól sikerültnek a fotókat, egyrészt sok volt a zavaró tényező / kicsi a rálátás, másrészt egy kis zaj is besikerült, illetve az eseménynek is csak egy kis szeletét sikerült sajnos elcsípnem. Az első videón látható a peremfelhő, illetve egy-két villám is, a háttérzenét pedig a Lágymányosin közlekedő autók szolgáltatják..

Videó a zivatar érkezéséről – peremfelhő, villám, autózaj

Leave a Reply