Vágtázó Csodaszarvas Bösztörpusztán

Az alkonyat kezdetén nyílt meg a Napkapu, és vette kezdetét a Csodaszarvas vágtája a kiskunsági pusztában, mondhatnám azt is, hogy a Hunok táborában.

A koncert maga természetesen sokkal több volt, mint egy koncert, ami igaz a VHK és a Vágtázó Csodaszarvas fellépéseire egyaránt, de talán ezt nem kell különösképpen hangsúlyoznom a két zenekar munkásságát ismerők számára.
Szent révület ez, ami valami olyat ad vissza az embernek, ami ugyan el nem veszett, de ilyen minőségben ritkán jelenik meg életünk sodrában.

Elementáris, ösztönös, ezzel együtt mégis ott vannak a magasabb szférák, lelkünk legmélyének örömkiáltásai, a valódi szabadság szelleme, a természet, az istenek es az ember között átívelő híd.

A VHK számoknak természetesen külön örültem (főleg az Aláírhatatlan történelemnek), ebben a formában is épp olyan elementárisak, mint az elektromos gitárokkal, basszussal előadott eredeti változataik. Számomra a Vágtázó Csodaszarvas egyébként pontosan azt a világot adja vissza, mint a VHK, persze konkrétabban jelöli meg a Forrást, de önmagában a népi hangszerelés nem változtat az elementáris őserőn és az érzésvilágon, sőt, talán még erősít is azon.

A bösztörpusztai helyszín, akár tavaly, a Kurultáj keretében, messze a legmegfelelőbb volt egy ilyen Zenéhez, hasonlóan a VHK fellépéséhez a Fekete Zajon a Mátrabeli, hegyekkel övezett környezetben. Az eurázsiai lovasnomád népek zenéjének előadásához talán nem is találhatnának ihletőbb, és megfelelőbb helyet, mint a puszta, ahol ráadásul sámándobok hangja várja a zenészeket…

[svgallery name=”vagtazocsodaszarvas-bosztorpuszta”]

A vágtázás közben azért néhány videót is készítettem, erről itt egy lejátszólista.

httpvp://www.youtube.com/view_play_list?p=6433EE76B13B5A8D

A  Vágtázó Csodaszarvas következő koncertjére Október 3-án kerül sor a Fonóban.

About the Author

J. Ádám - zene és webmegszállott, természetfotós, viharvadász és zugfilozófus. Nem látod a friss cikkeket, fotókat? BlogIsztánt megtalálod a facebook-on, de ha jobban tetszik, kövess minket a Google+-on, vagy a rövidebb frissítésekért a twitteren!

Leave a Reply